2019 Honor Awards

JUMP_Jensen Belts.JPG
 
 

JUMP (Jack’s Urban Meeting Place) and the Simplot Corporate Headquarters

Jensen Belts

JUMP (Jack’s Urban Meeting Place) is a not‐for‐profit, interactive creative center and community gathering place in the heart of downtown Boise, Idaho. JUMP is sited on a 4 city‐block site in conjunction with the Simplot Corporate Headquarters. Our firm joined the design team for JUMP in the summer of 2011, during the design development phase of the project. Along with the lead architects, our firm and supporting consultants helped shape the Urban Park and Plaza spaces connecting these two monumental buildings. The entire 5‐acre park is built over an underground garage creating a rooftop park at ground level.

Proper tree locations and soil weight were essential in making sure rooftop loads did not exceed weight limits. Our firm worked closely with the civil engineers on the garage lid location, structural foam, and minimum depths of at surface plantings and hardscape elements. Trees had 36” of planting depth for root ball to be anchored within the planting bed above the form fill. All planting areas had 18” of soil or less. Lawn areas were seeded over a lightweight soil mixture to meet specific drainage requirements. We worked with a garden designer on the planting scheme to create a mix of traditional and modern styles to emulate planted agriculture rows.

The integration of 52 antique tractors are on display throughout the site from the Simplot family’s historic tractor collection. The placement of the tractors and identification displays were essential for tying together an overarching agriculture theme.

Many different event spaces make up the different areas of the park and plazas. The Pioneer Pathway runs though the middle of the site connecting the 8th Street pedestrian corridor to the east with the existing Pioneer Pathway to the west. An oval event lawn on the corner of 9th and Front St. is a multi‐use turf area lined with trees and surrounding pathway including nine seating nooks. On the east side of the site is a Market Circle intended as an outdoor market and festival space complete with overhead string lighting and seating walls. Tucked into the corner of the Simplot Corporate Headquarters building is a performance amphitheater, complete with concrete and lawn terraced seating and state‐of‐the‐art stage lighting and sound. Adjacent to the amphitheater is the action zone with an interactive splash pad, sports court, and a three‐story pyramidal climbing structure. Coming off of the top of the 5‐story parking garage and terminating in the action zone is the iconic helix slide.

On multiple floors of the Simplot Corporate Headquarters, outdoor useable roof terraces were designed with surrounding LiveRoof green roof.

Completed in 2017, the JUMP/Simplot Corporate Headquarters Urban Park and Plaza helps foster the mission of JUMP’s vision to be a place to imagine, innovate, adapt, and explore one’s environment and will continue to do so for many generations to come.