2019 Merit Award - Stub Road Estate

Stub Road Estate_Architects West Inc.jpg
 
 

Stub Road Estate

Architect’s West

Like some projects, Stub Road Estate had a humble beginning. The overall project began as a master bedroom remodel. A newly married couple purchased an existing home on 100 acres and soon augmented that with 100 more with the aspiration of breeding, birthing, raising, training and racing mules. 4.5 million dollars later, the house remodel and immediately adjacent grounds, a 5-acre lake and a new equestrian arena were completed.

The project is submitted under general design but could also be considered under the ‘residential’ category.

The project is the result of a sequenced 3-component effort which began with the house, grounds and staging areas, progressed to the lake and finished with the equestrian arena. It is important to understand that the lake was not envisioned as an aesthetic whim, although, early on there was discussion of the potential recreational opportunities associated with it. Water is a critical need of any agricultural operation. In the Northern Rockies, the advent of climate change has appreciably changed precipitation patterns. West slope ecosystems are, generally, becoming warmer and wetter both in the winter and transitional months. Summers aren’t and won’t be appreciably warmer. Winters and springs, though, have changed. Most snow that previously fell will now fall more as rain. What snowpack that does accumulate will leave earlier leading to greater aridity and resulting in shortages in surface and ground water regimes. This will influence wildlife management, agriculture and domestic water supplies. The owner/client desired to sustainably harvest, through natural surface flow, water for storage in an impoundment and release through natural flow cycles. Existing hydrologic patterns downstream were to be maintained. Water would then be available for agriculture, and to fight fire as the project lies at an urban/wildland interface. 25 million gallons of water ultimately were stored in the impoundment.

The moderately sloping site, suitable for equestrian pastures, provided challenges for the siting of an equestrian arena of 40,000+/- under one roof. The strategy emerged to use the soil from the main excavation of the lake to create the pad for the equestrian arena. 125,000 c.y. of soil material were moved to both create the lake and ultimately the arena pad.

All aspects of the site development were completed under the direction of the landscape architect, including USACOE coordination, in partnership with the general contractor. The LA also prepared the grading plans and SWPPP. A second landscape architect was also included on the team for special expertise in water and oxygenation as well as geotechnical and civil engineers, a hydrogeologist and an aquatics biologist. All worked as an integrated team to carry the project forward.

The house and lake were completed late 2015 and the equestrian center in 2017.